fallback

Goldman Sachs и Бъфет ще финансират с 500 млн. долара малкия бизнес в САЩ

Малките предприятия в САЩ играят жизненоважна роля в създаването на работни места

10:30 | 18.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовата група Goldman Sachs, която бе упрекната за раздаването на бонуси за милиарди долари на своя топ мениджмънт една година, след като банката бе спасена с парите на американските данъкоплатци, ще се присъедини към кампанията на известния милиардер Уорън Бъфет за оказване на помощ на около 10 хил. малки предприятия САЩ.

Целта на дарението в размер на 500 млн. долара съвпада с една от основните задачи на администрацията на президента Барак Обама: насърчаването на активността на малките и средни предприятия, за да се откриват нови работни места в икономиката. Инициативата има за цел да подпомогне с консултации и финансиране 10 хил. малки компании в САЩ.

Инвестиционната компания на Уорън Бюфет Berkshire Hathaway е най-големият акционер в Goldman Sachs, която е най-печелившата банка в историята на Wall Street. Чрез инициативата Goldman Sachs се опитва да разсее критиките, които я обрисуват като алчното лице на финансовия сектор, чието прекомерно поемане на риск доведе до кредитната криза.

За разлика от своите конкуренти, които предоставят ипотечни заеми и кредитни линии за малкия бизнес в страната, повече от 90% от приходите на Goldman Sachs преди данъци през тази година са от търговия с ценни книжа и други инвестиции.

Главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Лойд Бланкфейн е заявил, че малките предприятия в САЩ играят жизненоважна роля в създаването на работни места и генерирането на икономически растеж в страната. Банката е уведомила администрацията на президента Барак Обама за своята инициатива за малкия бизнес, предаде Bloomberg.

От кампанията ще бъдат отпуснати 200 млн. долара на колежи, университети и други институции, за да предоставят на собствениците на малък бизнес бизнес квалификации. Goldman Sachs ще инвестира още 300 млн. долара под формата на заеми и благотворителна подкрепа за банки за развитие на общността, които имат за цел да подпомагат населението и да стимулират икономическото развитие в райони с по-бедно население.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:21 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още