fallback

Цената на петрола се насочва към 80 долара за барел

Котировките на черното злато продължават да пълзят нагоре и днес в очакване на данни за спад на запасите в САЩ

08:37 | 18.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола продължи да се покачва и през изминалото денонощие, в резултат на което котировките отново се насочват към нивото от 80 долара за барел. Повод за това дават очакванията за спад на запасите от петрол в САЩ заради спряното производство през миналата седмица, което се наложи заради навлизането на урагана Ида в Мексиканския залив.

Данните на Американския петролен институт показаха, че запасите са се свили с 4,37 млн. барела, но днес се очакват официалните правителствени данни за количеството на запасите в американската икономика.

На борсата в Ню Йорк петролът с доставка през декември поскъпна с 0,3 на сто до 79,14 долара за барел. Тази сутрин пък котировките на черното злато се повишават с още 0,4 на сто до 79,45 долара за барел, след като на по-ранен етап от търговията бяха съвсем близо до 80 долара за барел.

По време на вчерашната търговия петролът се движеше с понижение от около процент, но в края на сесията заличи отстъплението. То се дължеше на поскъпването на американския долар, като доларовият индекс напредна с 0,6 на сто до 75,341 пункта.

Вчера в Лондон петролът от сорта брент с доставка през януари повиши цената си с 0,3 на сто до 78,96 долара за барел. През нощта суровината добави още 0,5 на сто, за да достигне ниво от 79,36 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:49 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още