fallback

Китай е икономическа заплаха за САЩ, според мнозинството американци

Две трети от американците смятат Китай за източник на нечестна конкуренция за щатските компании

17:34 | 17.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето американци смятат Китай за икономическа заплаха. Това показва проучване на CNN, публикуването на резултатите от което съвпада с първата визита на президента Барак Обама в Китай.

Две трети от американците смятат Китай за източник на нечестна конкуренция за щатските компании, а едва една четвърт са склонни да видят азиатската страна като огромен пазарен потенциал за щатски стоки.

„Може би затова 71 на сто от американците смятат Китай за икономическа заплаха за САЩ“, коментира директорът на отдела за проучвания на общественото мнение към CNN Кийтин Холанд. „Американците са склонни да смятат чуждите страни за конкуренти и Китай не прави изключение“.

51 на сто от анкетираните мислят, че Китай представлява и военна заплаха за САЩ, а 47 на сто не са съгласни с такова мнение.

Едва една четвърт от запитаните казват, че Китай има добра репутация по отношение на човешките права, а 68 на сто са на обратното мнение.

По-рано днес китайският президент Ху Дзинтао призова по време на пресконференция с Барак Обама двете страни да се противопоставят на протекционизма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:08 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още