fallback

Петролът поскъпна с над 3% за ден

Суровината получи силна подкрепа от новия рекорд на златото и оптимизма по фондовите пазари

08:37 | 17.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола поскъпна с над 3 на сто в рамките на първата търговска сесия за новата седмица. Така суровината отбеляза най-големия си ръст за последните шест седмици.

Причина за оптимизма на петролния пазар е зелената вълна на фондовите борси. Вчера индексите в Европа достигнаха нови върхове за последните 13 месеца, а след това същото направиха и водещите индекси на борсата в САЩ.

Това се дължи на данните за ръст на продажбите на дребно в САЩ и ангажимента на азиатските лидери да продължат с програмите за насърчаване на икономиките си докато това е нужно.

Подкрепа на петрола оказа още новият рекорд на златото от над 1 140 долара за тройунция. Той доведе до интерес и към различни от ценния метал суровини в опитите на инвеститорите да преструктурират портфейлите си по начин, позволяващ запазване на стойността на активите. Подобни действия са характерни за моменти, в които се наблюдава слабост на американския долар.

По време на вчерашната борсова сесия в САЩ цената на петрола с доставка през декември се повиши с 3,3 на сто, или 2,55 долара, до 78,90 долара за барел. Това е най-голямото дневно поскъпване от 30 септември насам, предава Bloomberg. Тази сутрин суровината губи 0,3 на сто до 78,66 долара за барел.

Вчера в Лондон цената на петрола от сорта брент с доставка през януари се повиши с 2,45 долара, или 3,2 на сто, до 78,76 долара за барел. През нощта цената на брента се понижи с 0,2 на сто до 78,58 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:36 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още