fallback

Златото прескочи и границата от 1140 долара

Ценният метал продължава да покорява нови и нови върхове

21:20 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на златото продължи да се повишава в понеделник. Най-активно търгуваният контракт се покачи над 1140 долара за тройунция, след като спадащият долар отново ориентира инвеститорите към ценния метал.

Златото с доставка през декември достигна ниво от 1140,70 долара за тройунция по време на сесията, а търговията в Ню Йорк приключи при равнище 1139,20 долара, което се равнява на повишение от 22,50 долара, или 2%.

Фючърсите с доставка през ноември, към които има по-малък интерес също добавиха 2% към стойността си до 1138,6 долара за троуйнция.

Така в рамките само на един ден ценният метал постави поредица от рекорди, след като по време на азиатската сесия новина беше прескачането на 1130 долара – нещо, което не се беше случвало преди на цената на златото.

Повишението за миналата седмица беше 2%.

По-рано през деня компанията за управление на активи BlackRock коментира, че за тази година централните банки по света ще са нетни купувачи на злато, с което ще променят тенденцията от последните 20 години да продават благородния метал. Причината е стремежът на институциите да ограничат доларовите си активи.

Още по темата:

Къде е златото

Какво може да спре златната треска?

Треска за злато: Как да се включим на пазара  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:48 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още