fallback

Европейските акции на 13-месечни върхове

Ръстът на металите и автомобилните продажби повишиха индексите

19:26 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на Стария континент затвориха сесията в понеделник с четвърто поредно повишение, като паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 скочи с 1,43% до 251,34 пункта. Индикаторът, който през миналата седмица добави 2,8% към стойността си, вече се намира на най-високи нива от 13 месеца насам.

Ръстът днес беше воден от миннодобивните компании, възползвали се от поскъпването на металните фючърси на фона на отслабващия долар. Книжата на Rio Tinto скочиха с близо 6%, а тези на Randgold Resources поскъпнаха с 4,8 на сто.

Печалбите дойдоха, след като доларът отново падна срещу основните си валутни конкуренти, притиснат от критичните забележки от страна на Китай относно политиката на САЩ за ниски лихви, които според азиатската страна отслабват американската валута и пречат на възстановяването на световната икономика, „особено на тази в развиващите се страни”. Върху зелените пари отрицателно влияние оказаха и по-силните данни от очакваното за японския брутен вътрешен продукт за третото тримесечие.

Автомобилните компании също бяха на страната на печелившите в понеделник, като акциите на Peugeot се повишиха с 4,48 на сто, а тези на Daimler поскъпнаха с 4,24 на сто. Причина за оптимизма стана статистиката за регистрациите на коли в Европа през миналия месец, увеличили се с 11%.

На регионално ниво британският FTSE 100 напредна с 1,63% до 5383 пункта, немският DAX скочи с 2,07% до 5805 пункта, а френският CAC 40 се повиши с 1,5 на сто до 3863 пункта.

Биковете преобладават и по време на сесията в САЩ, която стартира мощно нагоре, водена от добрите данни за продажбите на дребно през октомври.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:52 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още