fallback

ЕС и Русия се споразумяха за ранно предупреждение за енергийни кризи

С документа се цели да се осигури устойчиво и непрекъснато снабдяване с енергоносители

14:31 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Еврокомисарят по енергетика Андрис Пиебалгс и руският министър на енергетиката Сергей Шматко днес официално подписаха меморандум за механизма за ранно предупреждение за евентуални кризи в областта на енергетиката, съобщи Итар-Тасс.

С документа се цели да се осигури устойчиво и непрекъснато снабдяване с енергоносители, своевременно предупреждение и преодоляване на извънредни ситуации в областта на енергоснабдяването с минимални последствия.

По думите на еврокомисаря Пиебалгс, „меморандумът описва начина на работа на системите за ранно оповестяване, механизма на съвместната работа на експертите от ЕС и Русия в случай на възникване на извънредна или конфликтна ситуация“.

Еврокомисарят посочва още, че в документа са описани конкретните мерки, които ще се предприемат от двете страни за предупреждение за възможни конфликти в случаи на възникването им. При това тези механизми ще се прилагат не само в областта на транзита на природен газ, но и при евентуални проблеми при доставките на петрол и електроенергия, подчертава Пиебалгс.

Идеята за необходимостта от такъв документ възникна още в началото на годината след газовата криза, породена от спора между Русия и Украйна за заплащането на руския газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:16 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още