fallback

Производителите на Airbus със загуба от 87 млн. евро

Концернът EADS отчита негативен финансов резултат през третото тримесечие заради слабия долар

12:14 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейският концерн EADS, който произвежда самолетите Airbus, отчете загуба от 87 млн. евро през третото тримесечие на годината. Като основна роля за това се посочват негативните валутни движения и слабият долар. За същия период на миналата година EADS имаше печалба от 679 млн. евро.

Печалбата на компанията преди лихви и данъци се е свила с цели 77 на сто до 201 млн. евро. Това е доста под предварителните очаквания на анализаторите за печалба от 250 млн. евро. През третото тримесечие на годината приходите на EADS са се свили с 2 на сто до 9,53 млрд. евро.

Основна причина за влошените резултати е курсът на долара. Причината за това е, че повечето разходи на компанията се заплащат в евро, а преобладаващата част от продукцията се продава в долари. Така поскъпването на еврото се е отразило доста негативно, предава ВВС.

„Дългосрочният курс на долара е важен фактор за потенциалните печалби на EADS в следващите години“, обяви компанията.

Като основен проблем в дейността на EADS се посочва новото отлагане на програмите за производство на самолети от моделите А400М и А380. По-рано този месец Южна Африка се отказа от поръчката си за 8 самолета А400М заради високите разходи по придобиването им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:10 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още