fallback

МВФ: Силният юан е необходим за глобалната икономика

Поскъпване на китайската валута би могло да помогне за изглаждане на дисбалансите, смята шефът на фонда

09:33 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Засилването на стойността на юана е част от реформите, които Китай трябва да предприеме, за да се увеличи вътрешното потребление в страната и да се коригират част от глобалните дисбаланси, смята ръководителят на Международния валутен фонд.

Управляващият директор на МВФ Доминик Строс-Кан заяви, че страните, които са в основата на въпросните дисбаланси, трябва да предприемат различни мерки, за да ги смекчат, предава CNBC.

В случая на Китай това означава, че трябва да се постави ударение върху вътрешното търсене, особено в частното потребление, каза Строс-Кан по време на конференция в Пекин.

„Повишаването на стойността на юана е част от пакета от необходими реформи. Позволяването на юана, както и на някои други азиатски валути, да поскъпнат би помогнало за увеличаване на покупателната способност на домакинствата, би увеличило дела на труда във формирането на националния доход и би дало добри възможности за преориентиране на инвестициите“, заяви Строс-Кан.

Според шефа на МФВ китайските власти вече предприемат стъпки за насърчаване на разходите на домакинствата, както и за реформа на здравната система.

Като цяло Строс-Кан смята, че глобалната икономика вече се е върнала към растеж, а най-големият риск към момента е преждевременното изтегляне на икономическите стимули от страна на правителствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:46 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още