fallback

Седмицата стартира с ръст в цената на петрола

Котировките се отлепиха от едномесечното дъно, регистрирано в края на миналата седмица

08:25 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола започна новата седмица с повишение. Основна роля за поскъпването на черното злато в първите часове на търговия играят поевтиняването на американския долар, както и изказванията от срещата на Организацията за азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АПЕК), която се състоя през уикенда.

Зелените пари се търгуват в близост до най-ниската си стойност за последните 15 месеца, като тази сутрин спрямо еврото се наблюдава курс от 1,4967 долара за едно евро. От началото на годината единната валута е повишила стойността си спрямо долара с 6,4 на сто.

Лидерите на АПЕК изразиха увереност в способността на региона да изведе света от икономическата криза. Очакванията са за бързо развитие на азиатските икономики, което да помогне за изглаждането на някои от основните дисбаланси в глобалната икономика.

Тази сутрин петролът с доставка през декември се търгува с ръст от 1,4 на сто (1,04 долара) до 77,39 долара за барел на електронната платформа на борсата в Ню Йорк. През последната седмица пък котировките на суровината изгубиха 1,4 на сто.

В Лондон днес петролът от сорта брент с доставка през януари поскъпва с 1 на сто до 77,20 долара за барел. През последния ден на миналата седмица приключи търговията с декемврийските фючърси на суровината, като те завършиха на ниво 75,55 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:54 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още