fallback

JPMorgan: Правителството трябва да третира еднакво всички банки

Нито една финансова институция не бива да се смята за прекалено голяма, за да бъде оставена да фалира, смята Джейми Даймън

11:05 | 14.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Никоя банка не бива да бъде считана за прекалено голяма, за да бъде оставена да фалира, смята изпълнителният директор на един от банковите гиганти в САЩ JPMorgan. Поради тази причина американското правителство трябва да третира еднакво всички банки и да не предоставя особени привилегии на никоя от тях по отделно.

„Терминът „прекалено голям, за да бъде оставен да фалира“ трябва да изчезне от нашия речник“, написа за Washington Post Даймън.

Според специалиста не това колко голяма е една банка трябва да води до създаването на нови регулации от законодателните органи, а това как отделните банки да управляват риска и да предоставят най-добрите услуги за клиентите си.

Всяка една банка би трябвало да може да бъде оставена да фалира, а правителството не би следвало да налага ограничения за размера на финансовите инстиуции, посочва Даймън.

„Самоцелното ограничаване на размера на финансовите институции без оглед на бизнес показателите няма смисъл. Целта би трябвало да бъде създаването на регулаторна система, която да позволява на институциите да посрещат нуждите на индивидуалните и корпоративните си клиенти“, пише Джейми Даймън.

„При това трябва да бъде гарантирано, че дори най-големите банки могат да бъдат оставени да фалират по начин, който не застрашава данъкоплатците или цялата икономика“, категоричен е шефът на JPMorgan.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:35 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още