fallback

Енергийните компании понижиха азиатските индекси

Спекулациите, че китайският юан може да поскъпне, донесоха ръст на борсите в Китай

12:23 | 13.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Последната за тази седмица сесия донесе понижения на повечето индекси в азиатския и тихоокеанския регион, които бяха най-силно изразени при компаниите от енергийния сектор. Причина за това стана силното поевтиняване на петрола, чиято цена вчера се понижи до близо 76 долара за барел и вече е с половин процент под нивата си от миналия петък.

Фондовите борси в Китай се наредиха сред малкото в региона, които приключиха днешната търговия с повишения. Причина за това станаха спекулациите, че китайският юан може да поскъпне, предаде Bloomberg. Борсовият индекс Shanghai Composite добави 0,5% до 3187,7 пункта и повиши стойността си с 0,8% спрямо нивото на затваряне от миналия петък.

Все повече анализатори очакват, че китайското правителство ще повиши фиксирания курс на юана спрямо долара. От юли 2008 г. досега щатският долар се разменя срещу 6,83 юана. Деноминираните в долари акции на B-сегмента на шанхайската борса поскъпнаха заради очаквания ръст на тяхната печалба в юани поради поскъпването на местната валута.

MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, отстъпва с 0,1% до 117,69 пункта. През последните пет сесии регионалният борсов измерител се е повишил с 1,1%.

На борсата в Япония Nikkei 225 се понижи с 0,4% до 9770,3 пункта и отчете седмичен спад от 0,2%. Днес стана ясно, че индексът на потребителското доверие остава на ниво от 40,5 пункта за втори пореден месец през октомври и не успява да се повиши за първи път от началото на тази година, предаде Bloomberg.

Hang Seng, който е основен индекс на борсата в Хонконг, се повиши с 0,6% до 22 520,1 пункта, воден от финансовите компании. От началото на тази седмица Hang Seng се е повишил с 3,3%. В Сингапур Straits Time остана почти без промяна на ниво от 2725,9 пункта, но се е повишил с 2,5% на седмична база.

Премиерът на Сингапур предупреди по време на срещата на страните от организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС), че ако правителствата и централните банки се забавят с изтеглянето на паричните стимули от икономиката има опасност от надуването на балон на пазара на ценни книжа и недвижимо имущество.

С понижения приключи сесията и в тихоокеанския регион, където австралийският S&P/ASX 200 отстъпи с 0,9% до 4706,4 пункта, а в Нова Зеландия NZX 50 се понижи с 0,4% до 3158,1 пункта. В сравнение с нивото си на затваряне от миналия петък S&P/ASX 200 се е повишил с 2,5%, а индексът на сините чипове в Нова Зеландия е изгубил минималните 0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:58 | 16.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още