fallback

Бъфет и Гейтс: Капитализмът е жив и здрав, паниката е зад гърба ни

„Дъното при акциите е достигнато. Не продавайте нещо, което е атрактивно днес“, препоръча Бъфет

11:12 | 13.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Капитализмът все още е жив и здрав въпреки продължаващия ефект от най-дългата и дълбока рецесия от Голямата депресия насам. Това са заявили двамата най-богати мъже в света – Уорън Бъфет и Бил Гейтс, на събитие в Колумбийския университет, предаде АР.

„Финансовата паника е зад гърба ни“, твърди Бъфет, който наскоро придоби железопътната компания Burlington Northern Santa Fe. Самият той определи сделката като „залагане на всичко“ на щатската икономика. „Дъното при акциите е достигнато. Не продавайте нещо, което е атрактивно днес“, препоръча той.

Седнали един срещу друг в аудитория на университета, пред публика от близо 1000 човека, изпълнителният директор на Berkshire Hathaway и основателят на Microsoft отговаряха на въпроси на студенти от Columbia Business School относно рецесията и инвестициите.

„Доказахме, че можем да правим грешки. Но фундаментите на системата, на пазарната икономика, при която инвестираме в образование и инфраструктура в дългосрочен план, това остава“, каза Бил Гейтс. Дори в „най-тъмните часове“ за страната американският бизнес продължи с иновациите, заяви той.

„Миналата есен беше наистина „глуха линия“. Но аз не се тревожех за оцеляването на икономиката ни като цяло“, каза от своя страна Бъфет.

Бъфет е коментирал и действията на администрацията на президента Джордж Буш през септември миналата година, когато колапсът на Lehman Brothers предизвика паника на Wall Street и замразяване на кредитните пазари, заявявайки, че „само правителството можеше да спаси нещата“.

Двамата са дали и някои съвети на публиката си. „Най-лошата инвестиция, която може да имате, са парите в брой“, е заявил Бъфет. Гейтс пък е посочил, че вижда големи възможности в зелената енергия и медицината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:06 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още