fallback

Fitch намали рейтинга на Украйна

Причината са прекратените преговори с МВФ

23:30 | 12.11.09 г.

Агенция Fitch Ratings свали рейтинга на Украйна, след като Международният валутен фонд прекрати преговорите със страната и отложи плащане от 3,4 млрд. долара, предаде Bloomberg.

Дългосрочният рейтинг в чужда валута бе намален от агенцията до B- от B, а перспективата остана негативна, което може да означава, че предстои ново понижение.

Преговорите с МВФ на два пъти бяха спирани след като Украйна не успя да изпълни обещанията си да ореже бюджета. Правителството отказа да вдигне цените на газа за домакинствата и не успя да приеме закон за стабилизиране на финансовата система, a опозицията прокара по-високи разходи за осигуровки и по-висока минимална заплата през парламента.

Според МВФ фискалният дефицит на Украйна ще бъде между 13% и 14% от БВП тази година и 8% следващата.

Украйна пострада тежко от спада на цените на металите, които засегнаха нейната стомонодобивна индустрия, която е в основата на икономиката на страната. Местната валута поевтиня с 37% срещу долара за последната година.

Правителството бе принудено да търси 16,4 млрд. заем от МВФ преди година.

В същото време президентът Виктор Ющенко и премиера Юлия Тимошенко, които са бивши съюзници, са в остър конфликт преди президентски избори, които предстоят през януари. Парламентът бе разпускан два пъти за последните две години, а Русия на два пъти спира снабдяването с газ за страната.

Standard and Poor’s намали перспективата на рейтинга на Украйна, който е CCC+, до стабилна от позитивна в края на октомври, заради възможните проблеми с МВФ. Moody’s дава рейтинг B2 на страната.

Икономиката на Украйна се сви с 17,8% на годишна база през второто тримесечие след като отбеляза спад от 20,3% през първото.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:55 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още