fallback

Европейските акции с триседмичен връх

Телеком акциите и книжата на авиопревозвачите бяха в основата на покачването

20:23 | 12.11.09 г.

Европейските акции се изкачиха до най-високото си ниво от три седмици, подкрепени от добри резултати в телеком сектора и новини за сливания при авиопревозвачите.

Ръстът, обаче,  бе ограничен от по-слабите финансови акции и спад в книжата на енергийните и добивните компании, които последваха пониженията в цената на петрола и металите.

Акциите на телекомуникационните компании се повишиха след като британската BT Group повиши прогнозата за представянето си за тази година, а Telefonica обяви, че бизнесът й в Испания се свива по-бавно от предварителните очаквания. Акциите на BT Group поскъпнаха с 3,7%, а тези на Telefonica се покачиха с 1,1%.

British Airways и испанската Iberia скочиха с 7,5% и 11,8% съответно, след като директорите на компаниите на oтделни заседания обсъдиха сливането на двете дружества, което ще създаде третия по големина авиопревозвач в света.

Паневропейският Dow Jones Stoxx 600 добави 0,2 до 246,61 пункта, като през сесията ту се покачваше, ту спадаше. Индикаторът порасна с 56% от март до сега.

Националните индекси на 11 от 18-те западно-европейски пазара се понижиха. Британския FTSE 100 се покачи с 0,2% докато френският CAC 40 отстъпи също с 0,2%, а немският DAX падна с 0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:37 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още