fallback

СТО: Ръстът на безработицата е най-голямата заплаха за търговията

Либерализацията на глобалната търговия може да пострада заради протекционизма на отделните страни, предупреждава организацията

10:20 | 12.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Увеличаването на безработицата е най-голямата заплаха за глобалната търговия, предупреждават от Световната търговска организация. Причината за това е, че тя може да доведе до засилване на протекционизма по света, с което да се попречи на либерализацията.

Обезпокоителното в случая е това, че генералният директор на СТО Паскал Лами, който участва на срещата на финансовите министри на страните от Азиатско-тихоокеанския регион в Сингапур, не очаква подобрение на пазара на труда в следващите една-две години, предава CNBC.

“Смятам, че най-голямата заплаха е влошаването на условията на пазара на труда, където безработицата се увеличава силно. Така неминуемо ще се стигне до засилване на протекционизма“, смята Лами.

Към момента безработицата в САЩ е на 26-годишен връх от 10,2 на сто, а прогнозите са, че до средата на следващата година тя ще достигне 10,5 на сто. В Япония доскоро безработицата бе рекордна – 5,7 на сто, но през септември тя се сви до 5,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 12.11.09 г.
fallback
Още от Свят виж още