fallback

Американските индекси с нов връх от октомври 2008 година насам

Коментари на Фед и силни данни от Китай изведоха борсата в САЩ до нов ръст

23:05 | 11.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в САЩ приключиха нова позитивна сесия, която ги изведе до нови върхове за последните 13 месеца. Това се случи благодарение на някои коментари от страна на представители на Фед относно стимулите за икономиката, както и заради позитивните данни за състоянието на китайската икономика.

От Федералния резерв направиха намеци, че монетарните стимули ще останат на пазара толкова дълго, колкото е необходимо за стабилизиране на икономиката. Това се отразява позитивно на нагласите на борсовите играчи, но действа негативно на американския долар.

Поради тази причина зелените пари остават слаби, което пък изведе златото до нов рекорд днес. Петролът също поскъпна, тъй като двете суровини се приемат като убежище, подходящо за запазване на стойността на активите при пазарна нестабилност.

Върху долара днес влияние оказаха силните данни за състоянието на китайската икономика, които доведоха до отстъпление на зелените пари. Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър се опита да повлияе на курса на долара, заявявайки, че силен долар е в интерес на страната му, но и това не помогна за стабилизирането на щатската валута.

В крайна сметка основните борсови индекси и днес отчетоха ръстове. Така зелената вълна се запази и днес, като през деня ръст записаха както пазарите в Азия, така и водещите индекси на Стария континент.

Днес индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,43 на сто до 10 291 пункта. Така основният борсов индекс в САЩ вече се движи с повишение от над 500 пункта, или близо 5 на сто, за последните шест сесии.

Широкият индекс S&P 500 пък се повиши с 0,5 на сто до 1 099 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq добави 0,74 на сто до 2 167 пункта.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:59 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още