fallback

Американските индекси с нови върхове, оптимизмът обаче отслабва*

Инвеститорите се почувстваха уверени, след като Федералният резерв потвърди, че основната лихва ще остане ниска

17:43 | 11.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Днешната сесия започна с нови върхови постижения за щатските индекси за последните 13 месеца, но на фона на нисък изтъргуван обем. Причина за това станаха поредните намеци от страна на Федералния резерв, че основната лихва в САЩ ще остане ниска и добрите икономически данни от Китай.

Dow Jones IA, който включва 30-те най-търгувани акции, напредна с 0,9% до 10 334,9 пункта близо час след началото на търговията, но постепенно инерцията му се изгуби и в средата на сесията повишението се свива до 0,2 на сто до 10 260 пункта.

По-рано днес индексът постигна най-високото си нови от началото на октомври миналата година, а индустриалните компании Caterpillar и Chevron допринесоха най-много за повишението на Dow.

По-широкият индекс S&P 500 добавя 0,3 на сто до 1 097 пункта, макар на по-ранен етап от сесията да съумя да прескочи границата от 1 100 пункта.

Индексът Nasdaq Composite, който обединява дружествата, листнати на борсата Nasdaq, напредва с 0,5% до 2 161 пункта. Най-силно поскъпват компаниите от добивния сектор на фона на поскъпващото злато, както и финансовите дружества.

Пазарът на облигации в САЩ ще бъде затворен днес поради честването на Деня на ветераните.

Книжата на застрахователната компания AIG поевтиняват с 3,9% до 36,12 долара за акция, след като главният изпълнителен директор Робърт Бенмош заплаши, че ще напусне своя пост, в случай че правителството продължи да се меси в дейността на компанията, която спаси в края на 2008 г.

Председателят на регионалния клон на Федералния резерв в Далас Ричард Фишер заяви преди началото на днешната борсова сесия, че основният лихвен процент в САЩ, както и инфлацията, ще останат ниски за известен период от време, което вероятно ще поддържа ниския курс на долара, предаде CNN.

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър също коментира състоянието на долара, като заяви, че вярва в нуждата от поддържане на силен американски долар. Според него правителството е задължено да вземе мерки, чрез които да бъде редуциран значително бюджетният дефицит на САЩ.

*Актуално към 19:10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:55 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още