fallback

ОПЕК: Скъпият петрол може да подкопае търсенето през 2010 г.

ОПЕК очаква търсенето на петрол да се увеличи със 750 хил. барела на ден през следващата година

16:57 | 11.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) предупреди, че устойчивото нарастване на цената на петрола над сегашното й ниво от около 80 долара за барел може да подкопае търсенето на суровината през следващата година на фона на нестабилното възстановяване на световната икономика.

Позовавайки се на новите признаци на стабилизиране на световната икономика ОПЕК повиши своята прогноза за търсенето на петрол през 2010 година. Организацията вече очаква то да се увеличи със 750 хил. барела на ден при досегашни оценки за ръст от 700 хил. барела.

Страните, които членуват в ОПЕК, са общо 12 и доставят около 35 на сто от суровия петрол в света.

От последния доклад на ОПЕК става ясно, че ако цените на петрола продължат да се увеличават над сегашното си ниво, темпът на нарастване на търсенето на енергийната суровина ще се понижи с повече от 1% през 2010 г. в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Предпазливите прогнози на ОПЕК подчертават за пореден път несигурността на световния енергиен пазар, пише AP. Според ОПЕК световната икономика ще нарасне с 2,9% през следващата година главно благодарение на развиващите се азиатски държави, но преди това ще се свие с 1,1% през 2009 г.

Следващата среща на страните от групата по повод на квотите за производство ще се състои на 22 декември в Ангола. В края на 2008 г. ОПЕК взе решение да намали производството си с 4,2 млн. барела на ден в отговор на силното поевтиняване на петрола. Неговата цена се понижи от близо 150 долара за барел в средата на 2008 г. до малко над 30 долара за барел в края същата година.

Американският лек суров петрол с доставка през декември поскъпва с 1% до 79,80 долара за барел на борсата в Ню Йорк. Според петролния министър на Саудитска Арабия, която има най-големите запаси в света, цената от 75 долара за барел е справедлива за потребителите и производителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:40 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още