fallback

Златото постави поредния си рекорд – 1117,8 долара

Ценният метал продължава възходящото си движение и днес, достигайки нов исторически връх

12:46 | 11.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на златото постави нов рекорд днес, достигайки исторически връх от 1117,8 долара за тройунция. Така благородният метал постави поредния си рекорд, подкрепен от слабостта на американския долар.

Златото с незабавна доставка достигна цена от 1117,33 долара за тройунция в Лондон днес, а декемврийските фючърси се движат с повишение за осма поредна сесия, покачвайки се с 1,4 на сто до 1117,80 долара за тройунция.

За последния месец златото е поскъпнало с 5,6 на сто на борсата в Лондон. Възходът в цената на метала дойде, след като стана ясно, че правителствата на Индия и Шри Ланка ще изкупят значителни количества злато от резервите на Международния валутен фонд.

Днес зелените пари отстъпиха с 0,3 на сто и регистрираха най-ниското си ниво за последните 15 месеца срещу кошницата от основни валути. Отстъплението на долара за последния месец пък възлиза на 1,8 на сто.

Слабостта на долара и опасенията от висока инфлация са основната причина за високия интерес към златото. Според много анализатори и пазарни участници именно инвестициите в злато са единственият начин за запазване на стойността на активите в настоящия момент, обяснява Bloomberg.

Още по темата:

Къде е златото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:54 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още