fallback

2:0 за фонд мениджърите на Bear Stearns

Двама от бившите фонд мениджъри във фалиралата инвестиционна банка получиха оправдателни присъди

10:34 | 11.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Двамата бивши фонд мениджъри във фалиралата американска инвестиционна банка Bear Stearns, които бяха обвинени в измама, получиха оправдателни присъди. Седем часа отне на съдебните заседатели по делото в Ню Йорк, за да установят, че двамата финансови експерти Ралф Киофи и Матю Танин не са виновни, предаде BBC. Те ръководиха два хедж фонда на банката, които фалираха през юни 2007 г.

Всички обвинения срещу тях, в това число за измами с ценни книжа и злоупотреби, довели до краха на двата хедж фонда, са свалени. Според прокурора по делото Ралф Киофи и Матю Танин са лъгали своите клиенти, за да гарантират, че ще получат своите бонуси в момент, в който двата фонда са губели пари. Техният колапс е коствал на инвеститорите около 1,6 млрд. долара.

Двата хедж фонда са залагали предимно на високорискови книжа, обезпечени с ипотечни заеми, малко преди да се разрази ипотечната криза в САЩ през лятото на 2007 г. Техният фалит е един от първите признаци за проблемите на пазара на ипотеки, които изпариха доверието във финансовите пазари по целия свят и доведоха до фалита на Bear Stearns през март 2008 г.

Bear Stearns ще остане в историята като една от най-големите жертви на ипотечната криза. След като фалира, тя бе закупена от американския банков гигант JP Morgan с подкрепата на Федералния резерв. Двамата нейни фонд мениджъри се наредиха сред първите финансови експерти, срещу които бяха повдигнати обвинения от началото на финансовата криза.

По време на процеса, който продължи един месец, прокурорите са фокусираха върху електронната поща на двамата обвиняеми, които според тях са знаели, че управляваните от тях хедж фондове са в затруднено положение, но не са разкрили това на своите шефове и инвеститори. Сложността на делото означава, че издаването на присъди ще бъде трудно и занапред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:37 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още