fallback

Цената на петрола търси посока

Вече няколко дни котировките се колебаят в диапазона 78-79 долара за барел

08:41 | 11.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола продължава да търси посока и да регистрира движения в сравнително тесен диапазон. Причината за това е липсата на категорични новини, които да доведат до засилено търсене или съответно предлагане на суровината.

Вчера Американският петролен институт публикува данни, че петролните запаси в САЩ са нараснали с 1,22 млн. барела за последната седмица. В същото време според изчисленията на института запасите от бензин са се увеличили с 1,4 млн. барела.

Това попречи на черното злато да повиши цената си въпреки новината, че индустриалното производство на Китай се е повишило с цели 16,1 на сто на годишна база през октомври. Подобна новина обикновено води след себе си ръст в цената на петрола, тъй като Китай е втората по потребление на суровината страна след САЩ.

Утре се очакват официалните данни за петролните запаси на САЩ, които се публикуват от правителствените служби, предава Bloomberg.

Цената на петрола спря устрема си от понеделник, след като стана ясно, че ураганът Ида е забавил скоростта си и вече отговаря на критериите за тропическа буря. Това ще позволи на разположените в Мексиканския залив производствени мощности да бъдат пуснати отново в експлоатация в по-кратки срокове.

На борсата в Ню Йорк вчера цената на петрола с доставка през декември се понижи с 38 цента до 79,05 долара за барел. През нощта котировките загубиха още 0,43 на сто до 78,71 долара за барел.

Вчера в Лондон петролът от сорта брент с доставка през декември понижи цената си с 27 цента, или 0,3 на сто, до 77,50 долара за барел. Тази сутрин брентът се котира по 77,23 долара за барел, което е понижение от 0,35 на сто спрямо вчера.

Това показва, че върху настроенията на пазара не оказа влияние дори новата прогноза на Международната агенция по енергетика за ръст на търсенето на петрол до 105 млн. барела дневно до 2030 година. През 2008 година търсенето на суровината е било 85 млн. барела.

Въпросната прогноза получи остри критики, а анонимни източници от средите на МАЕ заявиха, че тя е манипулирана, за да обслужва интересите на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още