fallback

МАЕ: Потреблението на петрол ще нарасне с 40% до 2030 година

Докладът бе атакуван още преди да бъде публикуван с твърдението, че САЩ манипулират данните заради страх от паника на пазара

12:53 | 10.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Глобалното потребление на петрол ще намалее през настоящата година, но съвсем скоро ще започне да се увеличава ако правителствата не предприемат промени в политиката си. Това става ясно от публикувания днес редовен годишен доклад World Energy Outlook на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Прогнозите са, че търсенето на петрол ще нарасне с 40 на сто до 2030 година, в резултат на което то ще достигне 16,8 млрд. тона петролен еквивалент, предава Market Watch.

В основния сценарий на доклада се казва, че въпреки спада в търсенето на петрол тази година, догодина ще бъде отбелязано повишение, а до 2015 година търсенето ще е 88 млн. барела дневно. През 2030 година пък светът ще потребява по 105 млн. барела петрол на ден, се казва в доклада.

Основният проблем в сектора според доклада е това, че заради понижената цена на петрола са намалели значително инвестициите. Това може да се окаже „сериозна заплаха за глобалната икономика, когато тя започне да се възстановява“, смятат авторите на доклада.

Още преди публикуването на документа, той бе критикуван от представители на МАЕ, пожелали анонимност. Те обявиха, че цифрите в доклада са манипулирани под влиянието на САЩ и показват изкривена картина на петролния пазар.

Според критиките, предлагането на петрол вече е минало своя пик, а с цел недопускането на пазарна паника се публикуват неверни данни.

Още по темата:
 
Къде е петролът?
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:18 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още