fallback

Повишенията на азиатските индекси продължават

Shanghai Composite отбеляза осмата си поредна позитивна сесия

11:40 | 10.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Основните борсови индекси в Азия се повишиха за трети пореден ден, след като продажбите на автомобили в Китай нараснаха със 76% на годишна база през октомври, а износът на Тайван и Филипините отчете най-малкия си годишен спад за последните десет месеца през септември.

MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, напредва с 0,5% до 118,17 пункта, след като по-рано днес се повишаваше с 1,2%. Финансовите компании допринесоха най-много за днешното повишение на борсовия измерител.

В Китай Shanghai Composite се повиши с 0,1% до 3178,6 пункта и отбеляза осмата си поредна позитивна сесия. Данните от тази седмица показаха, че цените на имотите са нараснали с близо 4% на годишна база през октомври и Китай се е превърнал в най-големия пазар на автомобили през 2009 г.

Японският Nikkei 225 се повиши с 0,6% до 9870,7 пункта, след като положителното салдо по текущата сметка на страната се повиши през септември. В същото време обаче банковото кредитиране продължи да забавя темпа на своя ръст, а нагласите на компаниите от сектора на услугите се влошиха.

Финансовите компании се наредиха сред най-печелившите дружества днес, след като финансовият министър на Япония заяви, че местните банки, които не успеят временно да спазят изискванията за капиталова адекватност от първи ред, няма да бъдат санкционирани.

На борсата в Южна Корея Kospi се повиши с 0,4% до 1582,3 пункта. Тайванският Taiex приключи с ръст трета поредна сесия, като добави 0,8% до 7593,5 пункта. Днес стана ясно, че износът на страната е намалял с най-слабото си темпо за последните 13 месеца през октомври, предаде Bloomberg.

В Индонезия основният индекс Jakarta Composite губи 1% от стойността си до 2381,9 пункта, въпреки данните, които показаха, че икономиката на страната е ускорила темпото на своя годишен ръст до 4,2% през третото тримесечие, след като нарасна с 4% на годишна база през второто.

Кризата не се отрази толкова тежко на Индонезия, защото страната не зависи в толкова голяма степен от износа. Този уикенд развитите държави от групата на Г-20 се съгласиха да оставят лихвените проценти ниски още известно време, за да гарантират стабилизирането на световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:25 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още