fallback

Цената на петрола се колебае около 79 долара за барел

Вчера котировките напреднаха значително, но през нощта изгубиха инерцията си

08:43 | 10.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се установи около 79 долара за барел след края на вчерашната борсова сесия в Ню Йорк. Това се случи в резултат на леко отстъпление на котировките тази нощ, което според мнозина се дължи на прибиране на печалби след значителното поскъпване на суровината вчера.

В рамките на вчерашния ден черното злато достигна ръст от 3,6 на сто спрямо петък. Причина за това станаха навлизането на урагана Ида в Мексиканския залив, както и новото отстъпление на американския долар срещу основните валути. Постепенно обаче ситуацията се стабилизира, а ураганът понижи скоростта си и се превърна в тропическа буря, предава Bloomberg.

Силна подкрепа на суровината оказа изявлението на финансовите министри на страните от Г-20, с което те обявиха, че страните им ще продължат да подкрепят икономиките си докато не стане категорично ясно, че е започнала нова фаза на растеж. Това доведе до значителен оптимизъм на фондовите борси.

В резултат на него основният индекс в САЩ Dow Jones Industrial Average достигна най-високото си ниво за последните 13 месеца. В Азия и Европа също бяха постигнати значителни повишения вчера, а зелената вълна продължава и днес на азиатския континент.

По време на борсовата сесия в Ню Йорк петролът с доставка през декември поскъпна с 2,6 на сто до 79,43 долара за барел, макар в определени моменти котировките да достигнаха и още по-високи нива. Тази сутрин суровината губи 0,6 на сто до 78,90 долара за барел.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент с доставка през декември повиши цената си с 2,5 на сто до 77,77 долара за барел. Днес брентът се търгува с повишение от 0,6 на сто спрямо вчера при 77,30 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:51 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още