fallback

Латвийската икономика с най-силен спад в ЕС за третото тримесечие

За цялата година анализатори очакват икономиката на страната да се свие с 18 на сто

19:39 | 09.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Латвийската икономика се е свила с 18,4 на сто през третото тримесечие, което е най-силният спад на БВП на страна от ЕС за периода, показаха предварителни данни на националната статистика.

През второто тримесечие икономиката на страната се сви с 18,7 на сто. Средните очаквания на икономисти, анкетирани от Bloomberg, бяха за спад от 19 на сто през третото тримесечие.

Правителството на Латвия беше принудено да поиска спасителен заем в размер на 7,5 млрд. евро от Международния валутен фонд и ЕС в условията на затегнато кредитиране и намаляване на инвестициите.

За цялата година анализатори очакват икономиката на страната да се свие с 18 на сто.

Икономическият спад на Латвия може да забави възстановяването на банковия сектор в Швеция, тъй като шведските Swedbank AB и SEB AB са двата най-големи кредитора в Литва, Латвия и Естония.

За да изпълни условията по заема, премиерът на Латвия Валдис Домбровскис се съгласи да намали бюджетните разходи, в резултат на което бяха затворени някои училища и болници. Освен това страната е поела ангажимент да понижи помощите за майките, пенсиите и заплатите в държавния сектор, както и да увеличи някои данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:29 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още