fallback

Кои са най-големите фалити в корпоративната история на САЩ?

Последните две години се оказаха фатални за редица големи американски компании

08:08 | 10.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Световната икономическа криза прекрои сериозно класацията на десетте най-големи банкрута в корпоративната история на САЩ, след като последните две години се оказаха фатални за редица големи американски компании. Според CNBC класацията изглежда по следния начин към началото на ноември на базата на размера на активите на дружествата преди изпадането им в несъстоятелност.

1. Lehman Brothers Активи преди фалита: 691 млрд. долара Дата на фалита: 15 септември 2008 г.

Най-колосалният фалит в корпоративната история на САЩ безспорно е този на инвестиционната банка Lehman Brothers през септември 2008 г. Банката със 159-годишна история стана най-голямата жертва на тежката кредитна криза от 2007 г., която постепенно прерасна в сегашната световна икономическа рецесия. Към датата на своя фалит Lehman Brothers разполага с активи за 691 млрд. долара и дългове за около 613 млрд. долара.

Администрацията на президента Джордж Буш реши да не спасява инвестиционната банка от затрудненото положение, в което тя изпадна поради огромните си инвестиции в ценни книжа, обезпечени с ипотечен дълг. Поради това се наложи Lehman Brothers да подаде молба за защита от фалит на 15 септември 2008 г. Нейният колапс предизвика паника на фондовите пазари и бе последван от спасяването на застрахователната компания AIG.

2. Washington Mutual Активи преди фалита: 327,9 млрд. долара Дата на фалита: 26 септември 2008 г.

Второто място в класацията на CNBC за най-големите фалити в корпоративната история на САЩ държи друга банка – спестовната Washington Mutual, която стана една от ранните жертви на кризата на пазара на недвижимо имущество и високорисковите ипотечни заеми. В стремежа си да се превърне в една от най-големите банкови институции в САЩ Washington Mutual натрупа лоши ипотечни и потребителски заеми за колосални суми, които влошиха значително финансовото й състояние.

Само 11 дни след банкрута на Lehman Brothers, регулаторните органи в САЩ затварят и Washington Mutual. Преди това клиентите на банката изтеглят от своите сметки суми в размер на 16,7 млрд. долара в рамките на десетина дни, което нарушава изискванията за капиталовата адекватност на банката. Активите на Washington Mutual към деня на нейния фалит възлизат на 328 млрд. долара. Впоследствие Washington Mutual е закупена от JPMorgan Chase.

3. WorldCom Активи преди фалита: 103,9 млрд. долара Дата на фалита: 21 юли 2002 г.

Третото място в класацията се пада на WorldCom, която допреди своя фалит през 2002 г. е втората по големина телекомуникационна компания в САЩ. Главният изпълнителен директор на WorldCom е осъден на 25 години затвор за извършването на счетоводна измама, в стремежа си да скрие големия спад в приходите на компанията. След приключването на процедурата по фалита WorldCom се реорганизира в нова компания под името MCI, която през 2005 г. е закупена от Verizon Communications.

4. General Motors Активи преди фалита: 91 млрд. долара Дата на фалита: 1 юни 2009 г.

Един от най-скорошните големи фалити в САЩ е този на автомобилния концерн General Motors, който стана най-голямата производствена компания, подала молба за защита от несъстоятелност по Глава 11. 101-годишната история на компанията, която някога е произвеждала половината от автомобилите в страната, приключва на 1 юни 2009 г. под тежестта на растящите дългове, големите разходи за труд и глобалната рецесия, която намали значително търсенето на нейните не много икономични автомобили.

От самото начало на тази година General Motors съществува благодарение на финансирането от щатското правителство, но, след като не успя да се преструктурира, се наложи да обяви фалит. Служителите на General Motors наброяват 92 хил. души само в САЩ, като компанията е пряко или косвено отговорна за пенсионирането на около 500 хил. души, по данни на The Telegraph. General Motors се превърна и в 99-та американска компания, която фалира от началото на 2009 г.

5. CIT Group Активи преди фалита: 71 млрд. долара Дата на фалита: 1 ноември 2009 г.

Най-скорошният фалит, който директно попадна в класацията на десетте най-големи, е този на ипотечния кредитор CIT Group. Основаната през 1908 г. финансова компания е ключов кредитор за дребния и среден бизнес в САЩ. През ноември 2009 г. тя подаде молба за защита от фалит, след като преговорите за осигуряване на финансиране претърпяха провал.

6. Enron Активи преди фалита: 65,5 млрд. долара Дата на фалита: 2 декември 2001 г.

Шестото място в класацията се пада на енергийния гигант Enron, чийто фалит през 2001 г. ще се запомни със счетоводния скандал, който заличи имиджа на Enron като най-иновативната компания в Америка. Нейният успех се е дължал на сложна счетоводна измама, чрез която ръководството увеличава размера на печалбата и укрива умело големите дългове. Enron фалира с активи за 65,5 млрд. долара. Главният изпълнителен директор и председателя на Управителния съвет са осъдени на 24 години затвор. През 2007 г. дружеството промени името си на Enron Creditors Recovery.

7. Conseco Активи преди фалита: 61,4 млрд. долара Дата на фалита: 17 декември 2002 г.

Застрахователната компания Conseco заема седмото място в класацията на най-големите фалити в САЩ. Тя подава молба за защита от несъстоятелност през декември 2002 г. Само в рамките на девет месеца ръководството успява да реорганизира застрахователната компания и тя възобновява своята дейност през 2003 г. В момента Conseco предоставя застрахователни услуги на повече от 4 млн. американци.

8. Chrysler Активи преди фалита: 39,3 млрд. долара Дата на фалита: 30 април 2009 г.

2009 г. се оказа фатална и за Chrysler, който е третият по големина автомобилен производител в САЩ. Компанията, която подаде молба за защита от фалит по Глава 11 на 30 април, има активи за 39,3 млрд. долара, а инвестиционният фонд Cerberus Capital Management държи 80% от нейния капитал. Chrysler е основана през 1925 г. и през 1980 г. успява да избегне фалита благодарение на 1,5 млрд. долара финансова помощ от правителството на САЩ. Към края на 2008 г. компанията е осигурявала работа на 54 хил. души, като нейни марки са Chrysler, Dodge и Jeep.

9. Thornburg Mortgage Активи преди фалита: 36,5 млрд. долара Дата на фалита: 1 май 2009 г.

Фалитът на Chrysler е последван от този на ипотечната компания Thornburg Mortgage през май 2009 г. Дружеството се занимава с отпускането, придобиването и управлението на ипотечни заеми и преди своя фалит разполага с активи за 36,5 млрд. долара. Допреди началото на ипотечната криза в САЩ през лятото на 2007 г. Thornburg Mortgage е един от водещите ипотечни фондове в страната, който е бил специализиран най-вече в отпускането на ипотечни кредити на огромна стойност с гъвкава лихва.

10. Pacific Gas and Electric Активи преди фалита: 36,2 млрд. долара Дата на фалита: 6 април 2001 г.

Pacific Gas and Electric е компанията за комунални услуги, която снабдява с природен газ и електричество по-голямата част от домакинствата в северната част на щата Калифорния. Дружеството обаче изпада в несъстоятелност през април 2001 г., малко преди своята 100-годишнина, след като не успява да продаде на потребителите цялото количество енергия, което закупува на свободния пазар. Тогава властите в Калифорния решават да спасят Pacific Gas and Electric, което допълнително влошава финансовото състояние на щата. През 2004 г. Pacific Gas and Electric излиза от процедурата по Глава 11, но се очаква нейните 4,8 млн. абонати да платят средно 1300-1700 долара на човек повече за изразходваната електроенергия спрямо пазарните цени до 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:24 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още