fallback

Продажбите на леки коли в Китай скачат със 76% на годишна база

През октомври са били закупени 946 хил. автомобила, голяма заслуга за което имат правителствените програми

12:44 | 09.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на леки автомобили в Китай през октомври бележат впечатляващ ръст от 76 на сто на годишна база, показват официалните данни на правителството. Основна заслуга за това имат различните държавни политики за насърчаване на придобиването на дълготрайни стоки.

През октомври са отчетени продажби на 946 400 леки коли, което е далеч повече от продажбите за същия месец на миналата година. Тогава бяха реализирани общо 538 500 продажби. Резултатът обаче е по-нисък от месец септември 2009 година, когато продажбите бяха 1,02 млн, предава Financial Times.

“Есента обикновено е най-добрият сезон за продажбите на автомобили. Тази година обаче не се наблюдава такава тенденция, тъй като продажбите бяха много силни през предходните месеци“, коментират за вестника от Orient Securities.

Китайският автомобилен пазар е основното светло петно на фона на мрачната картина на глобалния пазар на коли. Причината за това са многото програми на правителството за насърчаване на потреблението в страната, както и опитите за насърчаване на автомобилната индустрия като цяло.

Общият брой на продадените превозни средства в Китай, в който попадат още камиони, бусове и т.н., бележи скок от 72,5 на сто през октомври на годишна база. Така продажбите са общо 1,23 млн.

През октомври General Motors удвоява продажбите си в Китай, като за месеца са продадени общо 166 911 автомобила на компанията. От Ford пък отчитат увеличение от 80 на сто до 20 хил. автомобила.

Като цяло, за първите десет месеца на годината, в Китай са продадени 8,19 млн. леки коли, което е ръст от 45,18 на сто. За цялата 2008 година в страната бяха продадени 6,76 млн. автомобила.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:56 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още