fallback

Ръст на азиатските борси, златото с нов рекорд

Страните от групата на Г-20 се съгласиха да продължат да поддържат мерките за стимулиране на световната икономика

11:50 | 09.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето основни борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион започнаха седмицата с повишения, след като финансовите министри на развитите страни от групата на Г-20 се съгласиха да продължат да поддържат мерките за стимулиране на световната икономика.

Междувременно застрахователните компании Axa SA и AMP Ltd. направиха опит за най-голямото сливане в региона от началото на тази година. Златото пък поскъпна до нов рекорд от 1 107,91 долара за тройунция, след като доларът поевтиня спрямо спрямо 13 от 16-те най-търгувани валути.

През октомври златото с незабавна доставка увеличи цената си с близо 6%, а доларовият индекс се понижи с 1,5%. Той следи обменния курс на щатския долар спрямо кошница от шест основни валути. От началото на днешната сесия доларовият индекс губи още 0,7% от стойността си.

MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатските страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се движи с повишение от 0,7% до 117,18 пункта. С най-голям ръст се открои основният борсов индекс в Австралия S&P/ASX 200., който нарасна с 1,8% до 4674,9 пункта.

Броят на одобрените нови ипотечни заеми в Австралия се е повишил с 5,1% през септември до 65 505. Това е най-силното темпо на ръст за последните шест месеца и допълнително засилва очакванията, че предстои ново лихвено повишение от страна на Австралийската централна банка.

Впечатляващ ръст от 33% до 5,70 австралийски долара за акция записаха книжата на австралийската застрахователна компания Axa Asia Pacific, която отхвърли офертата за придобиване, дошла от втората по големина застрахователна компания в Австралия AMP за около 10 млрд. долара.

В Хонконг Hang Seng добави 1,7% до 22207,6 пункта, а китайският индекс Shanghai Composite се повиши с 0,4% до 3175,6 пункта, след като рейтинговата агенция Moody’s повиши днес своята оценка за перспективата пред икономиката на Хонконг и Китай от стабилна на положителна.

На борсата в Токио настроенията бяха смесени. Индексът на сините чипове Nikkei 225 добави 0,2% до 9809 пункта благодарение на застрахователните компании, но по-широкият Topix се понижи с 0,4% до 870,7 пункта, което е най-ниското му ниво за последния месец, предаде Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:52 | 09.11.09 г.
fallback
Още от Свят виж още