fallback

Словения подписва окончателното споразумение за газопровода "Южен поток"

Достигната е договореност, че правото на собственост в предприятието ще бъде 50% на 50% между Газпром и словенската фирма "Геоплин плиноводи"

10:08 | 09.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Междуправителственото споразумение за участие на Словения в строителството на нейна територия на участък от газопровода „Южен поток“ ще бъде подписано на 14 ноември в Москва, съобщи премиерът на страната Борут Пахор, цитиран от Итар-Тасс.

По думите на Пахор словенското министерство на икономиката и Газпром са „свършили много работа“, в резултат на което са решени основните въпроси, касаещи създаването и функционирането на съвместното предприятие, което ще участва в реализацията на „Южен поток“ на територията на страната.

В частност, достигната е договореност, че правото на собственост в предприятието ще бъде 50% на 50% между Газпром и словенската фирма "Геоплин плиноводи", а централният му офис ще бъде в Словения. Като цяло са решени и въпросите, свързани с данъчното облагане на бъдещата фирма.

На Газпром и "Геоплин плиноводи" предстои да завършат работата по техническата обосновка на проекта, в т.ч. входната точка на газопровода на територията на Словения, точният маршрут в страната и други, допълва министърът на енергетиката на Словения.

България подписа подобно споразумение през май в Сочи. Документът обхваща принципите за сътрудничество между двете страни във връзка с подготовката на прединвестиционно проучване за проекта през българска територия и създаването на съвместна компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:37 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още