fallback

Печалбата на Allianz се удвои до 1,32 млрд. евро през третото тримесечие

Приходите от застраховане, управление на активи и банкиране на дребно в Германия нарастват с 4,3% на годишна база

10:01 | 09.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големият застраховател в Европа - Allianz SE, съобщи, че печалбата му за третото тримесечие се е увеличила повече от два пъти в сравнение със същия период на 2008 г., след като инвестиционният доход на компанията успя да се възстанови от големите отписвания преди година.

Нетната печалба на застрахователя се увеличава до 1,32 млрд. евро за периода от юли до септември. За сравнение, положителният финансов резултат преди година е бил 545 млн. евро, след като се изключи загубата от 2,6 млрд. евро от продажбата на Dresdner Bank, предаде Bloomberg.

Печалбата на Allianz се оказа повече от очакваните от анализаторите 1,25 млрд. евро. Приходите от застраховане, както и от звеното за управление на активи и подразделението за банкиране на дребно в Германия, нарастват с 4,3% на годишна база през третото тримесечие до 22 млрд. евро.

След рекордната 2007 г. базираната в Мюнхен застрахователна компания отново се върна към печалба през първото полугодие на тази година, след като отписванията от лоши инвестиции и продажбата на губещата Dresdner Bank генерираха загуби от 2,4 млрд. евро за цялата 2008 г.

През второто тримесечие Allianz отчете печалба от 658 млн. евро, след като продаде половината от своя дял в базираната в Пекин Industrial & Commercial Bank of China Ltd. през април. Освен това през ноември Allianz намали и своя дял в немската Commerzbank AG от 13,8% на малко над 10%.

По този начин застрахователната компания се опитва да намали инвестициите си във финансовата индустрия.

Книжата на Allianz са поскъпнали с 5,8% от началото на тази година, а пазарната капитализация на застрахователя възлиза на 36 млрд. евро. Индексът на Bloomberg, който следи 30-те най-големи застрахователни компании на Стария континент, се е повишил със 7,4% от началото на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:00 | 09.11.09 г.
fallback
Още от Свят виж още