fallback

Ураганът Ида предизвика ръст в цената на петрола

Новата седмица започна с повишение на котировките, след като стана ясно, че стихията се засилва при влизането си в Мексиканския залив

08:39 | 09.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола започна новата седмица с повишение, основна роля за което играе ураганът Ида. Той вече навлезе в Мексиканския залив, където са съсредоточени голяма част от добивните мощности на САЩ и Мексико. Основният проблем според метеоролозите е това, че стихията продължава да увеличава своята сила.

Ураганът Ида принуди две от големите компании за добив на петрол – BР и Chevron, да затворят част от платформите си в очакване стихията да отмине. В Мексико Petroleos Mexicanos също затвори мощности заради урагана.

Това изведе цената на петрола над 78 долара за барел, като за момента черното злато поскъпва с 1,2 на сто до 78,37 долара за барел спрямо затварянето си в петък. Тогава петролът регистрира значителен спад в цената си, тъй като данните за безработицата в САЩ разочароваха инвеститорите.

Към момента Ида е увеличила скоростта си на около 169 км/ч, след като вчера се движеше с около 8 км/ч по-бавно, предава Bloomberg.

На електронната платформа на борсата в Лондон тази сутрин петролът от сорта брент с доставка през декември губи 1,2 на сто от цената си до 76,78 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:57 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още