fallback

Печалбата на компанията на Уорън Бъфет се утрои

Нетната печалба за третото тримесечие на Berkshire Hathaway се повишава до 3,24 млрд. долара от 1,06 млрд. година по-рано

11:03 | 07.11.09 г.

Инвестиционната компания на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc обяви в петък, че печалбата й за тримесечието се е утроила в резултат на растящите капиталови пазари и спокойния сезон на ураганите, който е допринесъл за по-висока печалба от застраховането.

Резултатите стават известни три дни, след като Бъфет обяви най-голямото придобиване в историята на 44-годишното си управление на Berkshire - сделка за закупуването на Burlington Northern Santa Fe Corp за 26 млрд. долара. Преди сделката Berkshire притежаваше дял от 23% от втория по големина ж.п. оператор в САЩ.

Нетната печалба за третото тримесечие на базираната в Омаха, Небраска, компания се повишава до 3,24 млрд. долара, или 2087 долара за акция клас А, от 1,06 млрд., или 682 долара, година по-рано, съобщи Ройтерс.

Като се изключат инвестициите, оперативната печалба намалява с по-малко от 1% до 2,06 млрд. долара, или 1325 долара на акция, от 2,07 млрд. долара, или 1335 долара за ценна книга. На тази база анализатори в допитване на агенцията очакваха печалба от 1308,25 долара на акция.

Приходите се повишават със 7% до 29,9 млрд. долара, въпреки че от Berkshire посочват, че влиянието на глобалната рецесия е засегнало резултатите за няколко нейни компании в сектора на производството, облеклото и търговията на дребно, тъй като някои потребители са свили „драстично” разходите си.

Растящата диверсификация на Berkshire превърна компанията в нещо като предвестник на развитието на щатската икономика. Близо 80-те управлявани от нея компании продават разнообразие от продукти, което варира от автомобилни застраховки до сладолед и бельо.

Berkshire е спечелила още от растящите капиталови пазари, които са подкрепили инвестициите й в компании като Coca-Cola Co, Goldman Sachs Group Inc, Procter & Gamble Co и Wells Fargo & Co.

Вижте по-подробно какво има в портейла на Бъфет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:42 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още