fallback

Мери Шапиро и Хилари Клинтън - най-богати в администрацията на Обама

Самият президент на САЩ се нарежда на шесто място със състояние в размер на около $3,7 млн.

09:43 | 07.11.09 г.

Председателят на щатската комисия за ценни книжа и борсови операции (SEC) Мери Шапиро е най-богатият служител в администрацията на Обама, като състоянието й се оценява на около 26,6 млн. долара, става ясно от нов анализ, цитиран от Ройтерс.

На второ място е държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън с богатство в размер на 21,5 млн. долара, а трети е министърът на правосъдието Ерик Холдър с 11,5 млн. долара.

Президенът Барак Обама се нарежда на шесто място, като състоянието му възлиза на 3,7 млн. долара, става ясно от анализа на Центъра за отговорна политика.

Състоянието на финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър е оценено на 1,3 млн. долара.

Богатството на висшите служители от изпълнителната власт обаче бледнее в сравнение с това на членовете на Конгреса, 44% от които са милионери.

Начело в списъка е представителят на републиканците Дарел Иса от Калифорния, който е натрупал състоянието си от производство на алармени системи за автомобили и има богатство в размер на 251 млн. долара.

На второ място с 244 млн. долара е Джейн Харман, представител на демократите от Калифорния, чийто съпруг има компания за аудио оборудване.

Сенаторът демократ от Уисконсин Хърб Кол има 214 млн. долара, а вицепрезидентът Джо Байдън е в долната половина на класацията с едва 27 хил. долара. Той обаче все пак изглежда в по-добро финансово положение от председателя на комисията по финансите на Сената Макс Бокъс, който дължи с 42 хил. долара повече, отколкото притежава, сочат изчисленията на центъра.

Членовете на Конгреса и висшите служители на държавната администрация са задължени да отчитат активите и задълженията си, но без да посочват точни стойности, а само приблизителни граници, в които варират. Не са длъжни да посочват стойността на жилищата си. Центърът за отговорна политика е достигнал до цифрите в анализа, като са събрани активите и задълженията и са изчислени средни стойности от получените резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:36 | 07.11.09 г.
fallback
Още от Свят виж още