fallback

Златото счупи пореден рекорд – стигна 1 100 долара

Данните за рекордна за последните 26 години безработица в САЩ изведе ценният метал до нов исторически връх

17:52 | 06.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Златото счупи пореден рекорд и днес цената му стигна до 1 100 долара за тройунция. Това се случи непосредствено след като американското правителство разпространи данните за безработицата, които поднесоха много неприятна изненада на пазарите.

През октомври безработицата в най-голямата икономика в света е скочила до 10,2 на сто, което е най-високата стойност от 1983 година насам. Месец по-рано показателят бе на ниво 9,8 на сто.

В резултат на това цената на златото с доставка през декември напредна до 1 101,90 долара за тройунция, което е новият рекорд на стратегическата суровина.

Само за настоящата седмица златото е поскъпнало с над 5 на сто.

За ръста в цената на златото силно влияние през настоящата седмица оказва политиката на американския Федерален резерв. Централната банка на САЩ е твърдо решена да поддържа рекордно нисък лихвен процент за дълъг период от време, за да може икономиката на страната да преодолее кризата.

Това води след себе си спад на американския долар, който само днес губи 0,24 на сто спрямо основните валути и стойността на доларовия индекс е 75,56 пункта.

На този фон търговията на фондовата борса преминава доста волатилно, като индексите на няколко пъти смениха посоката.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:04 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още