fallback

Газпром не разреши на Украйна да удължи срока на плащане на руския газ

Разглежда се вариант Украйна за заплати дълга си към Газпром със своите специални права на тираж в МВФ

10:30 | 06.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Украинската „Нафтогаз“ е поискала да бъде удължен срокът за заплащането на получения от страната руски газ през октомври, но Газпром е отказал, пише украинското издание на „Комерсант“.

Срокът за плащането, според споразумението между двете страни, е до 7-мо число на следващия месец, т.е. до днес. Вчера обаче Украйна се е обърнала към руския газов гигант с молба, заплащането на консумирания през октомври природен газ, чиято стойност е близо 500 млн. долара, да бъде отложено до 20 ноември, но отговорът е бил отрицателен.

Реакцията на Газпром според договореностите като начало може да е да поиска предварително 100% заплащане на газа в началото на всеки месец, а не след изтичането му, както впрочем предварително заплащат европейските страни.

Наскоро украинският премиер предупреди за затрудненията на „Нафтогаз“ за заплащането на газа и за пореден път се обърна към страните от ЕС за финансова помощ. Руският премиер Владимир Путин също призова ЕС да подкрепи финансово Украйна за заплащане на синьото гориво, с оглед избягване възникването на нова газова криза. Страните от ЕС засега не дават положителен отговор, нещо повече, като цяло становището е, че Украйна сама трябва да решава тези проблеми.

Според източници от украинското Министерство на горивата и енергетиката се разглежда вариант Украйна за заплати дълга си към Газпром със своите специални права на тираж в МВФ, които са еквивалентни в парично изражение на 2 млрд. долара. На практика това би могло да се осъществи, като съответните средства се отпуснат като заем на Нафтогаз от украински държавни банки.

От представителството на МВФ в Украйна са коментирали, че няма проблеми това да стане, тъй като страната разполага с посочените средства по свое усмотрение. От украинската енергийна компания не са потвърдили заплащането със средства от МВФ, посочвайки, че се обсъждат различни варианти за разплащане с Газпром.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:14 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още