fallback

САЩ удължи някои от елементите в програмата за стимулиране на икономиката

Законът очаква да насочи в икономиката 45 млрд. долара тази година

22:51 | 05.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Щатският Конгрес прие закон, който удължава срока на програмата, включваща данъчен кредит за купувачи на жилище, времето за получаване на помощи за безработни и връщането на данъци за компаниите, които са на загуба.

Документът ще бъде изпратен за одобрение на президента Барак Обама, предаде Bloomberg.

Законът, който се очаква да насочи в икономиката 45 млрд. долара тази година, е първото голямо удължаване на приетия през февруари пакет стимули за икономиката. С него се удължава до 30 април отпускането на данъчен кредит от 8000 долара на купувачите на жилище, който трябваше да изтече в края на този месец.

Също така с приетия закон безработните ще получават помощи с 14 седмици повече във всички щати, плюс по още шест седмици в щатите с безработица над 8,5 на сто.

“Кредитът за купувачите на жилище помогна да започне стабилизацията на жилищния пазар и допринесе за три поредни месеца на ръст на цените на жилищата. Удължаването на програмата ще продължи да дава по-големи възможности за придобиване на дом и ще увеличи доверието на пазара и в икономиката, която остава нестабилна”, е заявил демократът от Камарата на представителите Джим МакДермът.

Законодателите обмислят дали да удължат и други елементи от пакета стимули.

Над 1,4 млн. американци са се възползвали от данъчния кредит, като това е струвало досега около 10 млрд. долара, по данни на финансовото министерство на страната.

Според доклад на Goldman Sachs, публикуван на 3 ноември, повечето от използвалите кредита са щели да закупят жилище и без програмата.

По оценки на Конгреса новият закон няма да увеличи бюджетния дефицит, отчасти защото ще се финансира чрез отлагането за 2018 г. на данъчните намаления за мултинационални компании заради данъците, които плащат в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:07 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още