fallback

Отчетите на Cisco донесоха силен ръст на Nasdaq

Добрите данни за производителността и първоначалната безработица повишиха индексите с повече от 1% в началото на сесията

17:39 | 05.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексите в САЩ се повишават с повече от 1% в началото на днешната сесия, след като стана ясно, че производителността на американските служители е нараснала с рекордно за последните шест години темпо, а първоначалната безработица е намаляла повече от очакваното до най-ниското си ниво от началото на март.

Преди началото на днешната борсова сесия най-големият производител на мрежово оборудване в света Cisco заяви, че технологичният пазар е достигнал своето дъно през първите три месеца на тази година, след което е започнал да се възстановява агресивно през третото тримесечие.

Книжата на Cisco поскъпват с 2,3% до 23,82 долара на борсата Nasdaq. През юни технологичният гигант влезе в представителния индекс Dow Jones IA на мястото на фалиралата автомобилна компания General Motors. Пазарната капитализация на Cisco е нараснала с 46% от началото на годината.

Индексът на 30-те най-големи и търгувани борсови компании Dow Jones IA напредва с 1,5% до 9949,1 пункта в първия час на търговията. По-широкият S&P 500 се повишава с 1,3% до 1059,6 пункта, а индексът на дружествата от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, нараства с 1,9% до 2094,7 пункта.

Настроенията на инвеститорите през тази седмица са смесени и отразяват техните колебания за устойчивостта на икономическото възстановяване. В сряда Федералният резерв остави основния лихвен процент в САЩ в интервала от 0% до 0,25% и намекна, че не бърза да го повишава на този етап.

Инвеститорите бяха окуражени от добрите икономически данни, които показаха, че стойността на продукцията, която един служител произвежда в рамките на един час, нараства с 9,5% през третото тримесечие спрямо предходното, което е рекорден ръст за последните шест години.

Продуктивността във фабричния сектор нараства с рекордните 13,6% през третото тримесечие. Освен това Сенатът гласува днес да удължи с още 20 седмици извънредните помощи, които държавата отпуска на безработните лица, както и данъчния кредит от 8 хил. долара при покупката на ново жилище.

Отделни данни на Бюрото за трудова статистика показаха, че броят на американците, които са останали без работа и са подали за първи път молба за социални помощи, се е понижил повече от очакваното през изминалата седмица. Броят на трайно безработните лица намалява с 68 хил. до 5,75 млн. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:30 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още