fallback

Щатските индекси рухнаха в последните минути на сесията

Индексите заличиха ранните си повишения, след като Фед потвърди, че ще остави лихвата ниска за продължителен период

23:38 | 04.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Основните борсови индекси в САЩ заличиха своите повишения от началото на сесията, след като Федералният резерв остави основния лихвен процент в интервала 0-0,25% за единадесети месец и намекна, че няма скоро да го повишава.

Dow Jones IA, който обединява 30-те най-големи и търгувани дружества на Нюйоркската фондова борса, приключи сесията с ръст от 0,3% до 9802,1 пункта, след като се повишаваше с повече от 1% в ранните часове на търговията.

Част от инвеститорите предпочетоха да приберат своите печалби, след като решението на Федералния резерв не поднесе изненади. За спада допринесоха и акциите на Kraft Foods, които поевтиняха с 3,2% до края на сесията.

Причина за това стана новината, че най-големият производител на хранителни продукти в света е отчел спад на печалбата от 40% до 826 млн. долара през третото тримесечие. Kraft Foods участва в индекса Dow Jones IA от 2008 г.

По-широкият борсов измерител S&P 500 остана почти без промяна на ниво от 1046,5 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite изгуби 2 пункта, за да завърши на ниво от 2055,5 пункта. Финансовите компании се наредиха сред най-губещите за деня.

Индексите се повишаваха в началото на сесията, след като инвеститорите приветстваха новината, че съкращенията в частния сектор на американската икономика са намалели до най-ниското си ниво от юли 2008 г.

От лихвеното решение на Федералния резерв обаче стана ясно, че е прекалено рано централната банка на САЩ да подготвя пазарите за затягане на паричната политика, защото състоянието на икономиката продължава да бъде нестабилно.

Разочароващи бяха данните, които показаха, че активността в сектора на услугите в САЩ расте с по-бавни темпове през октомври. Секторът е изключително важен, защото в него се създава около 90% от брутния вътрешен продукт на страната.

Днес стана ясно, че ръководството на General Motors се е отказало от плановете си да продаде своя мажоритарен дял в Opel. Като причина за решението се посочва „подобряващата се бизнес среда за General Motors през последните няколко месеца“.

Поевтиняването на долара и новината, че Индийската централна банка е закупила злато от Международния валутен фонд за 6,7 млрд. долара, повишиха цената на златото до близо 1100 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:42 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още