fallback

Ръст на щатските борси в очакване на решението на Фед

Вниманието на пазарните участници е насочено към заседанието на Федералния резерв и неговата оценка за икономиката

17:39 | 04.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в САЩ тръгнаха нагоре в началото на днешната сесия, въпреки че данните за заетостта в частния сектор на американската икономика, както и за бизнес активността в сектора на услугите, не бяха много окуражаващи.

Те показаха, че частният сектор в САЩ е закрил нови 203 хил. работни места през октомври. Добрата новина е, че това е най-ниският темп на съкращаване на работни позиции от юли 2008 г., а броят на заплануваните съкращения намалява.

В същото време индексът на бизнес активността в сектора на услугите се понижи до 50,6 пункта през октомври спрямо 50,9 пункта за предходния месец. Все пак показателят остана в оптимистичната зона над 50 пункта за втори месец.

Вниманието на пазарните участници е насочено към заседанието на Федералния резерв и неговата оценка за устойчивостта на икономическото възстановяване. Лихвеното решение на централната банка се очаква в 21:15 ч. българско време.

Dow Jones IA, който включва 30-те най-ликвидни и големи компании на Нюйоркската фондова борса, нараства с 1,4% до 9907 пункта един час след началото на търговията. По-широкият индекс S&P 500 се повишава с 1,3% до 1058,6 пункта.

Nasdaq Composite, който обединява компаниите на борсата Nasdaq, се повишава с 1% до 2076,7 пункта. Добивните и енергийните компании се наредиха сред най-печелившите дружества в началото на днешната сесия.

Днес стана ясно, че ръководството на General Motors се е отказало от плановете си да продаде своя мажоритарен дял в Opel. Като причина за решението се посочва „подобряващата се бизнес среда за General Motors през последните няколко месеца“.

Поевтиняването на долара, както и новината, че Индийската централна банка е закупила злато от Международния валутен фонд за 6,7 млрд. долара, повишиха днес цената на златото до нов пореден рекорд. Тя достигна днес 1096,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:35 | 04.11.09 г.
fallback
Още от Свят виж още