fallback

Джим Роджърс: Рубини греши, като плаши с балон в развиващите се страни

Според инвеститора няма заплаха от крах на борсите в развиващия се свят или на пазарите на суровини

15:30 | 04.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Легендарният инвеститор Джим Роджърс изрази мнение, че професорът по икономика Нуриел Рубини допуска грешка, като говори за заплаха от балон на пазара на суровини и на фондовите борси на развиващите се страни.

Много от суровините са далеч от рекордните си стойности, а развиващите се пазари не са на ръба на колапса, заяви Роджърс в интервю за Bloomberg днес. Според инвеститора, който е бивш съдружник на Джордж Сорос, златото ще достигне ниво от поне 2000 долара през следващото десетилетие.

Миналата седмица Нуриел Рубини заяви, че инвеститорите, които заемат долари, за да купуват активи, създават „огромни“ пазарни балони и рискуват нова пазарна катастрофа. Като особено опасни за финансовата система тогава специалистът посочи именно carry-trade сделките, които крият големи рискове при поскъпване на долара.

„Какъв балон? Очевидно е, че господин Рубини отново не си е написал домашното“, каза Роджърс.

Джим Роджърс посочи като аргументи в защитата на своята теза това, че акциите в Китай, захарта, среброто, кафето и памукът са на по поне 50 на сто от най-високите си исторически стойности.

„Ако нещо поскъпне със 100%, но все още е на 70% от върха си, то това не е балон. Това не е балон, а е по-скоро добра година. Прекрасна година. Може би поскъпването е прекалено голямо, но все пак това не е балон“, посочва Роджърс.

„Очаквам златото да достигне до 2000 долара по някое време на бичия пазар, но в зависимост от обстоятелствата то може да стигне много, много по-далеч. „Старият връх, коригиран с инфлацията, би бил над 2000 долара сега. Така че сигурно ще отидем до това ниво по някое време през следващото десетилетие“, смята той.

Роджърс посочи още, че остава песимист за курса на долара и че не е сигурен колко дълго зелените пари ще останат слаби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:09 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още