fallback

Цената на петрола отново се устреми към 80 долара за барел

Суровината поскъпна под влияние на новия рекорд, който постави златото, както и заради нови силни данни за САЩ

08:46 | 04.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола отново се устреми към нивото от 80 долара за барел. Повод за това дадоха вчерашните данни за нов ръст на фабричните поръчки в САЩ, както и новият ценови рекорд, който постигна златото.

Фабричните поръчки в най-голямата икономика в света се повишават за пети от последните шест месеца, показаха официални данни от вчера. Това отново даде сила на спекулациите, че САЩ вървят към изход от кризата, което пък би трябвало да доведе до повишено търсене на петрол и ръст в цената му.

Котировките на петрола бяха повлияни и от новия рекорд, който постигна цената на златото. Благородният метал достигна нов връх при 1 088,50 долара за тройунция, след като стана ясно, че Индия ще закупи 200 метрични тона злато от Международния валутен фонд.

Така петролът поскъпна с 1,47 долара до 79,60 долара за барел в края на вчерашната сесия на търговската борса в Ню Йорк. През нощта цената на черното злато извърши известна консолидация до 79,35 долара за барел.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент с доставка през декември поскъпна с 2 на сто до 78,11 долара за барел. Тази сутрин брентът отстъпва с 0,36 на сто до 77,83 долара за барел.

Още по темата:

Къде е петролът?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:54 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още