fallback

Индия закупи от МВФ злато за 6,7 млрд. долара

Новината изненадала анализаторите, които очакваха, че Китай ще бъде купувач в сдеклата

18:04 | 03.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индия, която е най-големият потребител на злато в света, е закупила 200 метрични тона от ценния метал от Международния валутен фонд (МВФ) срещу 6,7 млрд. долара. Това се случва на фона на все по-големия интерес от страна на водещи централни банки по целия свят да разнообразят своите валутни резерви, за да могат по този начин да се предпазят от поевтиняването на долара.

Сделката се равнява на 8% от световния добив на злато. Това е най-голямата подобна транзакция на МВФ за последните девет години. По този начин Индия се нарежда на девето място по размера на своите златни запаси, съгласно данните на базираната в Лондон изследователска компания GFMS Ltd. Новината изненада анализаторите, които са спрягаха Китай за потенциален купувач.

Златните запаси на Индия са възлизали на 358 метрични тона преди сделката. Индия е закупила златото за средна цена от 1045 долара за тройунция, става ясно от изявлението на МВФ, цитирано от Bloomberg. Цената на златото се повишава с 0,2% днес до 1601,48 долара за тройунция на борсата в Лондон. На 14 октомври металът поскъпна до рекордните 1070,80 долара за тройунция.

Сделката ще позволи на МВФ да се сдобие със средства, които да отпуска като нисколихвени заеми на страните, които са изпаднали в затруднено финансовото положение. МВФ планира да предостави допълнителни заеми за 17 млрд. долара на бедните нации през следващите четири години. Според анализаторите Русия, Китай и Бразилия ще бъдат следващите купувачи на злато от МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още