fallback

Бъфет ще закупи железопътната Burlington Northern за 26 млрд. долара

Това ще бъде най-голямото придобиване в историята на Berkshire Hathaway

16:52 | 03.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестиционната компания Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет е сключила сделка за закупуването на останалата част от железопътната компания Burlington Northern Santa Fe Corporation за 26 млрд. долара. Това ще бъде най-голямото придобиване в историята на компанията, предаде Ройтерс.

В специално изявление по повод на сделката Бъфет заяви, че железопътните компании са ключов фактор за растежа на САЩ и ще се разрастват заедно с икономиката на страната. Според него сделката е залог за икономическото бъдеще на страната. „А аз обичам подобни залози“, допълва той.

Berkshire Hathaway ще придобие останалите 77,4% от железопътната компания, като ще заплати по 100 долара за всяка нейна акция под формата на пари в брой и акции. Това се равнява на премия от 31,5% спрямо цената на затваряне в понеделник и оценява Burlington Northern на общо 34 млрд. долара.

След новината акциите на компаниите от железопътния сектор на Щатите поскъпнаха значително в часовете на електронната търговия, а книжата на Burlington Northern увеличиха цената си с цели 29% в самото начало на сесията на Нюйоркската фондова борса до 97,80 долара за акция.

Бъфет заяви още, че е заинтересуван да закупи и останалата част от конкурента на Burlington Northern - железопътната компания Union Pacific Corp. Той очаква двете компании да останат конкуренти през следващите петдесет години и вярва, че щатската икономика ще просперира през това време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:40 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още