fallback

Спасяването на RBS може да се превърне в най-скъпото на света

Капиталовата инжекция на държавата в банката може да нарасне с 25,5 до 45,5 млрд. паунда

15:10 | 03.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Планът на британското правителство да инжектира още 25,5 млрд. паунда (42 млрд. долара) в една от най-големите банки в страната – Royal Bank of Scotland (RBS), може да превърне спасяването на RBS в най-скъпото на света, надминавайки дори това на щатската банка Citigroup, предаде Bloomberg.

Източник, пожелал анонимност, е заявил, че правителството на премиера Гордън Браун може да предостави допълнително финансиране за RBS и на другата голяма банкова група Lloyds Group. Това са двете най-големи банки в страната, които получиха финансова помощ от държавата.

Допълнителната сума от 25,5 млрд. паунда ще увеличи общата стойност на капиталовата инжекция на държавата в RBS до около 45,5 млрд. паунда. За сравнение американското правителство отпусна назаем на Citigroup и Bank of America Corp. 45 млрд. щатски долара.

Британското правителство иска да предостави допълнителни средства на RBS и Lloyds за общо 31 млрд. паунда, въпреки че според Английската централна банка рецесията в страната е приключила. Това е осем пъти повече от разходите на Великобритания за войната в Афганистан през тази година.

Решението вероятно ще бъде посрещнато с недоволство от избирателите в страната. От RBS са отказали да коментират информацията. Според източника на Bloomberg RBS ще застрахова активи за 280 млрд. паунда в рамките на правителствената програма за застраховане на рисковите активи.

За да избегне допълнителното държавно финансиране, Lloyds планира да привлече 13 млрд. паунда чрез издаването на права. Правителството, което вече има дял от около 43% в банката, ще има право да закупи права за 5,6 млрд. паунда, за да запази своя досегашен дял.

Базираната в Ню Йорк банка Citigroup получи финансова помощ от щатското правителство в размер на 45 млрд. долара през миналата година. Делът на държавата в Citigroup възлиза на 34%, а този на британското правителството в RBS е 70%. Bank of America също получи 45 млрд. долара помощ.

Всяко домакинство в Обединеното кралство е вложило около 3 хил. паунда за стабилизирането на финансовата система в страната. Международният валутен фонд е изчислил, че крайната цена за спасяването на британските банки може да нарасне до 9,1% от БВП, или 132 млрд. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още