fallback

Финансовите компании понижиха азиатските индекси

Пониженията във финансовия и енергийния сектор бяха частично компенсирани от минните компании

12:01 | 03.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Енергийните и финансовите компании понижиха индексите в азиатския и тихоокеанския регион днес, след като най-голямата швейцарска банка UBS отчете загуба за четвърто поредно тримесечие, а Австралийската централна банка вдигна основната лихва за втори път за последните четири седмици. Фондовата борса в Япония бе затворена поради честването на национален празник.

През последния месец все повече централни банки и правителства започнаха да се подготвят за постепенното изтегляне на огромните парични и фискални стимули от икономиката. Това разтревожи инвеститорите на фондовите борси, които се опасяват, че е прекалено рано за затягане на паричната политика, защото възстановяването на икономиката ще бъде затруднено.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific excluding Japan, който следи пазарите на ценни книжа в 9 азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, изгуби 1,3% до 383,83 пункта. Борсовият измерител се е повишил с 87 на сто от началото на март досега.

На фондовата борса в Шанхай Shanghai Composite се повиши с 1,2% до 3114,2 пункта и се нареди сред малкото индекси, които приключиха сесията на положителна територия. Причина за засилената активност от страна на инвеститорите стана публикация в China Securities Journal, че икономическият ръст на Китай може да надхвърли 10% на годишна база през четвъртото тримесечие.

Изданието цитира най-новия икономически доклад на China Construction Bank, от който става ясно, че брутният вътрешен продукт на Китай вероятно ще нарасне с 8,3% през тази година, което е повече от заложения от правителството таргет. Друго печатно издание прогнозира, че стойността на новите банкови заеми може да се е увеличила до 300-400 млрд. китайски юана през октомври.

Основният индекс на фондовата борса в Хонконг Hang Seng се понижи с 1,8% до 21 240,1 пункта, главно поради разпродажбите в сектора на недвижимите имоти. Причина за това станаха подновените опасения, че правителството на административния район ще въведе ограничения на пазара на недвижими имоти, за да ограничи спекулациите в неговия най-луксозен сегмент.

Силно пострадаха финансовите компании в Австралия, след като Австралийската централна банка вдигна основната лихва в страната с още 0,25 процентни пункта до 3,5 на сто. В началото на октомври Австралия стана първата сред развитите икономики от Г-20, която пристъпи към затягане на своята парична политика на фона на засилващия се икономически ръст.

S&P/ASX 200 се понижи с 0,2% до 4531,5 пункта на фона на нисък изтъргуван обем, а в Нова Зеландия NZX 50 отстъпи с 0,8% до 3159 пункта. Пониженията във финансовия сектор бяха частично компенсирани от минните компании, които спечелиха от поскъпването на златото до близо 1 060 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:16 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още