fallback

Lloyds ще привлече 21 млрд. паунда, за да избегне държавен контрол

Британската финансова група се надява да привлече 13,5 млрд. паунда чрез издаването на права

11:08 | 03.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британската финансова група Lloyds Banking Group PLC разкри днес своя дългоочакван план да привлече допълнителни средства в размер на 21 млрд. паунда, за да може по този начин да избегне нова помощ в рамките на правителствената програма за застраховане на рискови финансови активи.

Ръководството на банката, в която правителството вече има дял от 43%, уточни, че ще се надява да набере 13,5 млрд. паунда чрез издаването на права и още 7,5 млрд. паунда чрез продажбата на ценни книжа, включително и условни капиталови инструменти, предаде Wall Street Journal.

По този начин Lloyds ще избегне увеличението на дела на държавата в нейния капитал до мажоритарните 62%. Освен това правителството на Великобритания се е съгласило да закупи достатъчно от новите ценни книжа, за да запази своя дял в банката на сегашното му ниво.

След промените стойността на капитала от първи ред на Lloyds (Tier 1) ще се повиши от сегашните 6,3% до 8,6%.

От банката заявиха, че ще продадат своето звено за банкиране на дребно, което има пазарен дял от 4,6% и държи 19% от ипотечния пазар в страната. Lloyds ще продаде активи за 180 млрд. паунда и няма да прави придобивания в определени сектори през следващите 3 до 4 години.

Решението на Lloyds дойде, след като се засилиха спекулациите, че банката няма да може да избегне участието в скъпата правителствена схема за застраховане на рисковите активи. През март банката се присъедини към нея срещу определена такса и увеличаване на дела на правителството.

В случая на Lloyds правителството застрахова рискови активи на банката за около 260 млрд. паунда срещу такса от 16,5 млрд. паунда, която ще бъде изплатена под формата на акции без право на глас. Освен това банката ще поеме сама първоначалната загуба до 25 млрд. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:06 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още