fallback

UBS отчете загуба за четвърто поредно тримесечие

Най-голямата швейцарска банка увеличава провизиите за загуби от лоши кредити до 1,44 млрд. франка

09:52 | 03.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-голямата швейцарска банка UBS AG отчете загуба за четвърто поредно тримесечие главно поради големия отлив на клиенти от нейното подразделение за управление на активи и големите такси за преструктуриране на дълговете на финансовата компания.

Загубата за третото тримесечие е в размер на 564 млн. швейцарски франка (553 млн. долара) в сравнение с печалба от 283 млн. франка за същия период на 2008 г. Анализаторите очакваха базираната в Цюрих банка да отчете по-малка загуба от 337 млн. франка.

През разглежданото тримесечие финансовата група заплаща такса от 409 млн. франка за продажбата на своето инвестиционно звено в Бразилия Banco Pactual и 305 млн. франка за конвертируемите облигации, закупени от швейцарското правителство преди година, предаде Wall Street Journal.

Освен това UBS увеличава провизиите за загуби от лоши кредити до 1,44 млрд. франка и планира да съкрати 7500 души. Ситуацията в банката се влошава и поради съдебното дело срещу нея, което данъчните органи в САЩ заведоха това лято по обвинение в укриване на данъци.

Много клиенти на звеното за управление на активи на UBS изтеглиха своите средства след сключването на извънсъдебно споразумение между банката и американското правителство. Обратните изкупувания стигнаха 26,6 млрд. франка в рамките на разглежданото тримесечие.

През август UBS се съгласи да предостави на данъчните власти в Швейцария информация за клиентските сметки на 4450 души. Данъчните органи ще преценят дали индивидуалните случаи отговарят на критериите за укриване на данъци, които са предоставени от данъчните власти в САЩ.

Книжата на UBS са поскъпнали със 17% от началото на тази година до 17,35 франка за акция, което повишава пазарната капитализация на банката до 61,7 млрд. франка. Междувременно акциите на втората по големина швейцарска банка Credit Suisse са поскъпнали с над 90%.

Credit Suisse отчете най-голямата си печалба за последните две години, подпомогната от търговията с ценни книжа. Deutsche Bank AG, най-голямата банка в Германия, утрои своята печалба през третото тримесечие благодарение на данъчните приходи и приходите от търговия с ценни книжа.

UBS натрупа най-голяма загуба сред всички европейски банки и се наложи да се обърне към правителството преди година за капиталова инжекция от 6 млрд. франка. През август стана ясно, че швейцарското правителство е излязло на печалба от 1,2 млрд. франка от продажбата на дела си в UBS.

През 2008 г. UBS отчете загуба от 21,3 млрд. франка, което е рекорд в корпоративната история на Швейцария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:53 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още