fallback

Путин: Европа има пари, да помага на Украйна за газовите плащания

Европа да си отвори портфейла, призовава руският премиер

18:20 | 02.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Министър-председателят на Русия Владимир Путин призова Европа „да помага на Украйна“ да си плаща сметките за газ, след като предупреди в неделя Европейския съюз, че руските газови доставки може да бъдат нарушени, ако Киев спре да превежда дължимите суми.

„Ако има проблеми (с украинските плащания), ще поискаме от европейските си партньори да помогнат на Украйна“, е заявил Путин след среща в Москва с датския премиер Ларс Расмусен, предаде АФП.

„Нека Европа да преведе един милиард. Да си отвори портфейла, тя има пари“, е казал Владимир Путин.

В неделя руският премиер е заявил в телефонен разговор с шведския си колега Фредерик Рейнфелд, че има „сигнали, включително от официални канали от Киев, за възможни проблеми с плащанията за руските газови доставки“.

Всяка потенциална опасност за конфликт в руско-украинските отношения неотменно предизвиква опасенията на Европа от нова газова криза, след като в началото на тази година доставките бяха прекъснати за сравнително дълъг период от време. Една четвърт от потребявания природен газ на Стария континент идва от Русия, като 80% от тези количества минават през Украйна.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:28 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още