fallback

Китай ще посрещне Обама с договор за парк на Дисни в Шанхай

Проектът за 3,6 млрд. долара има за цел да увеличи привлекателността на Шанхай като туристическа дестинация

18:09 | 02.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Освен стотиците ученици, които ще развяват яркочервени цветя, за да приветстват президента на САЩ Барак Обама на летището по време на първата му визита в Китай в средата на ноември, китайското правителство е подготвило и друг огромен подарък за високопоставения посетител: договор за построяването на увеселителен парк на Дисни в Шанхай на стойност 3,6 млрд. долара.

Кметът Шанхай Хан Джън заяви в неделя, че това ще е първият тематичен парк на Walt Disney в континенталната част на Китай. Източник на Ройтерс, който е запознат със ситуацията, заяви през миналата седмица, че Комисията за национално развитие и реформи в Китай, която е главната агенция за икономическо планиране в страната, вече е одобрила проекта за Дисниленд.

Официалното обявяване на проекта от властите в Шанхай може да съвпадне с първата визита на президента Обама в Китай в периода от 15 до 18 ноември. Шанхай ще бъде първата му спирка в континенталната част на Китай. Проектът ще има за цел да увеличи привлекателността на Шанхай като туристическа дестинация и да развие туристическата индустрия на града.

По този начин се очаква най-големият град в Китай да бъде по-малко зависим от вноса и износа на стоки и да продължи трансформацията си от търговско пристанище към икономика, ориентирана към услугите. Предвижда се Дисниленд Шанхай да се намира в Пудун – една от новопостроените зони в Шанхай, а изграждането му ще струва около 3,6 млрд. долара.

Увеселителният парк ще бъде съвместно начинание на Walt Disney и местни китайски предприятия и се очаква да отвори врати след около 5 години. Walt Disney преговаря с китайското правителство за неговото построяване от 2002 г. На проекта обаче се противопостави правителството на Хонконг, където вече има Дисниленд, който се намира в затруднено положение.

Хонконг Дисниленд се управлява от Hong Kong International Theme Parks, в която правителството на Хонконг има дял от 53%, а Walt Disney – от 47%. Той е най-малък сред всички тематични паркове на Disney и отвори врати през май 2005 г., но поради недостатъчното пространство и ограничения брой атракциони не успя да привлече заложения брой посетители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:10 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още